Pagina's

Champagne.

Ik heb samen met de gastgevers heerlijk ontbeten. We praatten de hele tijd Engels zodat ik bijna zou vergeten in Frankrijk te zijn. Een beetje later volg ik het Canal dela Marne a l'Aisne. Langs het kanaal staan veel graan silo's opgesteld. 


Menig binnenvaartschip wordt hier geladen met graan dat wordt geleverd aan groot gebruikers zoals suikerraffinaderijen, brouwerijen enz. Na een vijftal kilometer buigt de route rechts van het kanaal weg en stijgt het geleidelijk tussen de vele wijngaarden naar het stadje Verzenay. 




Het is al champagne wat hier de klok slaat. Naar het oosten toe kan je vanuit deze hoogte de enorme vlakten rond Reims overschouwen. In de verte loopt de autosnelweg als een dikke ader door het landschap, en tussen de duizenden rijen wijn-ranken bewegen de hoogpotige machines zich als mieren door de glooiende wijngaarden.


Op het hoogste punt loopt het pad het bos in. Het is weer erg warm met een wolkenkoze hemel. De verkoeling van het bos is welkom. 

Mijn tocht eindigt vandaag in Trepail een klein dorpje midden de wijngaarden. Mijn gastvrouw Viviane is wat op leeftijd en sukkelt een beetje met de rug. Maar ze is energiek genoeg om pelgrims te ontvangen. Enige zorg die ze zich nu maakt is de oorlog in Ukraine. En vooral dat er weer zo ne halve gek de hele wereld op stelten zet. C'est la merde.