Pagina's

Napoleon


 Met 26 km voor de boeg en erg warm weer, is vroeg vertrekken de boodschap. Iets na zes trok ik de deur van de 'gite de pèlerin' achter me dicht. Na het eerst volgende dorp verdween de Via Agrippa als sneeuw voor de zon. Terug op normale wegen en paadjes door het Franse landschap. Ik ruil het gebied 'Marne' in voor de 'Aube' De omgeving verandert wel een beetje maar niet spectaculair veel. Met de koelte van de ochtend maal ik de kilometers er vlot door. Zo vlot dat ik om 13h al op mijn bestemming ben. Te vroeg ook weer om me te melden in de opvang voor pelgrims. Ik besluit dan  ook om het stadje een beetje nader te bekijken, wat eindigt met een lekkere Grimbergen op een terrasje. Brienne-le-Chateau bezit een prachtig hoger gelegen kasteel waarvan de geschiedenis wat samen loopt met het leven van Napoleon. 


Inderdaad, dezelfde die in onze contreien de slag bij Waterloo verloor. In zijn jonge jaren volgde hij hier in Brienne-le-Chateau de militaire officieren school 1779 tot 1784. Wat Napoleon uiteindelijk voor heel Europa  heeft betekend weten we allemaal vanuit onze schoolboeken. Na zijn terugkeer uit ballingschap uit Elba zocht hij vanuit het zuiden vechtend zijn weg terug naar Parijs. ( Route Napoleon). Het is tijdens deze tocht dat hij ook de ambitie had het kasteel van Brienne-le-Chateau tot de zijne te maken. Alles liep fout en hij werd dus uiteindelijk door de Engelsen verslagen in Waterloo en definitief verbannen naar St Helena.  Met zijn nalatenschap werd en wordt het kasteel van Brienne-le-Chateau gerenoveerd en onderhouden.

Hier in dit stadje, ontmoet ik ook Niel en Tania weer. We logeren in dezelfde 'gite de pèlerin. We zijn samen gaan winkelen en hebben onze een eenvoudig maal klaargemaakt.