Pagina's

Veerboot

Gisteravond ben ik dan weer eens gaan eten in een pizzeria, de zoveelste pizza op deze reis. Maar wel heel lekker, groot en spotgoedkoop. 5€ voor een grote pizza margherita. Pintje erbij en hop... slapen. Het was heet in het ostello. Met alle vensters 's nachts ver open, lag ik nog te zweten. Maar ik heb wel redelijk goed geslapen. De anderen niet. Om 4h00 was er al heel wat beweging in huis. Iedereen maakte zich al klaar om te vertrekken en even na vijf was ik nog alleen. Zo kon ik me weer in alle rust klaarmaken en vertrekken. 


De omgeving wordt al wat mooier en de dorpjes zien er al wat verzorgder uit. De landbouw is gevarieerder waar het eerst enkel rijstvelden waren. De tocht eindigt vandaag in Corte Sant' Andrea. Het lijkt hier zowaar het einde van de wereld. De wegen lopen er dood op de Po en eindigen in wat eens een gigantisch groot klooster was. Op de kerk en een aanpalende woning na, lijkt alles fel vervallen. 





Van wat eens een groot boerenerf was, resten enkel nog de vervallen schuren en stallingen. De woning en de kerk worden wel verder verzorgd en dit enkel omdat het altijd al een belangrijke rustplaats is geweest op de Via Francigena. De woning is volledig ingericht en er kunnen een twintigtal pelgrims verblijven. Van hieruit worden al honderden jaren de pelgrims per boot naar de overkant van de Po gebracht. Het bespaart hen een tocht van vele kilometers om de Po over te steken. Maar, het motorbootje vaart deze dagen niet omdat het water veel te laag staat. Dit komt de laatste jaren vaker voor. Intussen werd er een pad door het moeras aangelegd waardoor de pelgrim Piacenza kan bereiken langs de oevers van de Po. Toch nog een tocht van 25 kilometers.