Pagina's

Wikken en wegen

 Steeds meer kom ik tekens tegen dat ik me op de Via Francigena bevind. De bordjes met wegwijzers worden geplaatst door vrijwilligers die wel onder controle werken van de vereniging Via Francigena Frankrijk, gevestigd in Reims. Er werd een app ontwikkeld met alles wat je nodig hebt tijdens de tocht (route - overnachtingen enz.,) tot Rome.



Er is wel het probleem dat je, voor wat Frankrijk betreft, de voorgestelde route wel erg kritisch moet bekijken. Ik had thuis al berekend dat als je die route volgt je 4 tot 5 dagen langer over doet dan wanneer je de eigenlijke route, zoals ze door Sigeric beschreven, volgt. Daarom heb ik me de boeken van Ben Theunissen aangeschaft. Ik heb digitale versies op mijn smartphone en kleine tablet geladen.  Ik heb tot nu trouw deze route gevolgd maar.. vandaag niet. Oorzaak ligt bij mijn keuze aan overnachtingsplaats. De ene lag te dichtbij, de andere te ver.

Daarom heb ik zelf deze route wat aangepast om tot in Mormant te geraken. Met Ben's route moest ik 33 km stappen, met deze van VFF zelfs 37 km. Het zijn er precies 29 die ik vandaag heb afgelegd.

 Tijdens de tocht vandaag veel minder zon ook. Soms zag het ernaar uit dat me een storm of fikse bui te beurt zou vallen. Het bleef bij twee mini regenbuitjes. Tegen het einde kwam de zon er weer vol door en werd het erg warm. Maar ik was om 14h al op mijn bestemming en bevind me nu in een erg mooie gite, beschermd tegen elk soort weer. Morgen volg ik weer trouw de aanwijzingen van Ben Theunissen. Het eigenlijke plan was wel om morgen  via het dorpje Saint-Loup-sur-Aujon te stappen omdat mijn jongste broer er al geruime tijd verbleef. Maar hij werd verleden week door zijn congregatie terug geroepen naar het klooster in Bierbeek. Wel erg jammer.