Pagina's

Van 11 tot 18

Vanmorgen werd het ontbijt klaargezet door de moeder van de host. Ze wist me te vertellen dat het vandaag een vrij gemakkelijke tocht zou zijn tot Viterbo. Ze was vroeger lerares wiskunde en scheikunde in de hogere middelbare school. Elk jaar deed ze de tocht met haar leerlingen. Maar ze waarschuwde me ook, de laatste 12 km is er nergens schaduw te vinden. De regering in Italiƫ raad de mensen aan niet in de zon te komen tussen 11en 18h. Ouderen en kinderen blijven best zoveel mogelijk binnen. En inderdaad, een korte tocht maar alles behalve gemakkelijk. De hitte zuigt letterlijk alle energie uit je lijf. Ik was gelukkig al om 12h in Viterbo en mocht al om 12h30 op mijn slaapplaats binnen. Morgen is het weer een korte tocht, ik zou er normaal twee na elkaar kunnen doen maar riskeer het toch maar niet. Ik zal wellicht al rond 11h in Vetralla kunnen aankomen. De hitte houdt de rest van de week verder aan. Dat wordt dus telkens vroeg vertrekken. Ik heb voor zaterdag namiddag een vlucht geboekt vanuit Rome naar huis. Dat is perfect haalbaar, maar ik speel toch met het idee de laatste of twee laatste etappes niet te doen. De route loopt dan door twee steden bewoont met forensen van Rome. Campagnano di Roma en La Storta. Twee tochten langs drukke wegen en heel wat verkeerslawaai. Ik zal in Campagnano Di Roma moeten navragen wat ik best doe.

Maar ik vergeet niet dat ik op de Via Francigena ben en probeer er toch zoveel mogelijk van te beleven. De foto's liegen er niet om. Het eerste gedeelte van de tocht vandaag ging zowaar over de 1500 jaar oude Via Cassia Antica. Vooral herkenbaar aan de grote platte kasseien.





Regelmatig omkijken en zien hoe Montefiascone stilletjes achter de heuvels verdwijnt.


Aanvankelijk tussen de olijfbomen en zelfs kiwi plantages doorlopen nadien zoals voorspeld door de lerares, door een open en plat landbouw gebied. Dat is allemaal 'Via Francigena'.